Act. 1: L’Edat Mitjana: “Excalibur”

 

Cita

Act. 1: "Excalibur"

 
Excalibur, de John Boorman (1981)
 
Durada: 135 min, que repartirem en tres sessions (dies 29 i 30 de gener i 5 de febrer)
 
excalibur
 
 
Es tracta d’un film fantàstic que narra els mites del rei Artús, dels cavallers de la taula rodona i de la recerca del Sant Graal, mites tots ells que van nodrir el gènere dels llibres de cavalleries al llarg de l’Edat Mitjana i al Renaixement. Aquests mites van ser recollits al s. XIX per Richard Wagner, que s’hi va inspirar per compondre moltes de les seves òperes.
John Boorman provà de construir un film imaginatiu, gairebé oníric, sobre el rei Artús, amb el rerefons de la música wagneriana. De fet, molts cops dóna la impressió que ens trobem més davant d’un escenari d’òpera que no pas al cinema. També inclou el famós Fortuna imperatrix mundi dels Carmina Burana de Carl Orff (s. XX) per a les escenes de guerra. Cal destacar també la banda sonora original de Trevor Jones, que contrasta estilísticament amb els altres fragments musicals.
 
La pel·lícula ens servirà per reforçar els continguts de l’assignatura "Música" de 4rt d’ESO en el següent:
 
– TEMA 1 ("La música de l’Edat Mitjana"): Tot i que és minoritària, hi ha fragments de música medieval, sobretot a l’escena del casament d’Artús i Ginevra. També contrasta amb la visió de l’Edat Mitjana que ens ofereix el film El nom de la rosa.
 
TEMA 2 ("La música del Renaixement"): Com sol passar al cinema, les escenes de balls i danses no inclouen música medieval (normalment per desconeixement del director), sinó música d’inspiració renaixentista. Fixeu-vos que aquestes danses són més aviat harmòniques (amb música construïda sobre acords) que no pas polifòniques o monòdiques (com correspondria a la música medieval).
 
– TEMA 6 ("La música del Romanticisme i el Nacionalisme Musical"): L’Òpera de Wagner és una de les grans realitzacions d’aquest període i va ser molt popular a Barcelona, on encara existeix una "Societat Wagneriana". Els conceptes d’aquest autor (també filòsof) sobre "l’obra d’art total" i la "melodia continuada" van revolucionar la composició del drama en música. Wagner també va contribuir decisivament a la "fi de la tonalitat" amb el famós acord del Preludi del Tristany i Isolda que, per cert, apareix a la pel·lícula.
 
– TEMA 7 ("La música dels segles XX i XXI"): L’esmentat Carl Orff no tan sols va ser l’autor dels Carmina Burana, també fou un important pedagog musical que revolucionà la metodologia de l’ensenyament de la música a Europa. No cal esmentar, crec, que les "bandes sonores" del cinema són fruït del segle XX, algunes de les quals són autèntiques obres mestres. Segurament la banda sonora original de Trevor Jones no entra en aquesta categoria, però no deixa d’oferir-nos alguns moments interessants.
 
 
Qüestionari sobre la pel·lícula (d’obligat lliurament el dia 13 de febrer) :
 
Cada qüestió té un valor de 2 punts, excepte la qüestió 4, que té un valor de 4 punts.
 
1. Creus que la pel·lícula representa fidelment l’Edat Mitjana? per què (o per què no)?
 
2. Descriu breument els següents personatges: Artús (Arturo), Merlí (Mérlin), Uther Pèndragon (Rey Uther), Lancelot du Lac (Lanzarote) i Perceval.
 
3. Creus que els fragments musicals estan ben disposats segons el caràcter de les escenes? per què?
 
4. Què opines de la pel·lícula? t’ha agradat? fes-ne una valoració crítica tenint en compte els següents factors: qualitat i idoneïtat musical, posada en escena, versemblança de la narració, guió, treball dels actors, rimte de la narració, treball del director. Aquesta qüestió has de respondre-la amb un mínim de 200 paraules (1250 caracters) i un màxim de 400 paraules (2500 caracters) aproximadament.
 
Temes que podrien desenvolupar-se a partir d’aquest film (suggerits):
 
– La relació entre Wagner i els mites artúrics.
 
– L’òpera wagneriana al cinema.
 
– El cinema i el rei Artús.
 
– Hitler i Wagner: història d’un malentès.
Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s